Arrel de la web > Escola > Història > Història

Història

dilluns 21 d'octubre de 2013, per  Col·legi Sant Bonaventura

HISTÒRIA DEL COL•LEGI SANT BONAVENTURA DE LLUCMAJOR

Els Franciscans arribaren a Llucmajor als anys 1598-1608 per “predicar la Paraula de Deu i ensenyar Gramàtica”, s’establiren definitivament on avui encara trobam el convent i l’església de Sant Bonaventura. La fraternitat franciscana va abandonar el convent després de la desamortització de Mendizabal.

A finals del segle XIX, Fra Antoni Ripoll i els seus companys, formen una fraternitat cristiana que amb el temps passarà a ser l’actual restauració de la Tercera Ordre Regular Franciscana a Balears.

Al 1872 funden al Celler d’en Sard, carrer del Born, una escola on ensenyaren la Doctrina Cristiana i les primeres lletres a tots els nins que trobaven pel carrer. Però el lloguer del Celler resultava massa alt i es varen veure obligats a traslladar l’escola a “Ca’ls Alegries” on començà l’escola nocturna i on es començaren a anomenar als seus estudiants els “Lluïssons” malnom que ha perdurat quasi fins a l’actualitat.
En 1878 l’Escola dels Lluïssons es trasllada a locals del convent i serà en 1882 quan el Pare Ripoll com a sacerdot, inscriu oficialment l’escola com a Col•legi de Sant Bonaventura amb 200 alumnes.

L’any 1933 degut a l’augment d’alumnes i a la complicació de disciplines que havia introduït el P. Caldenteny (Batxillerat, Teneduria...) eren insuficients els espais de què disposava: dues sales a la porteria i el corredor del cor. L’Associació Catòlica de Pares de Família, fundada el 13 de desembre del mateix any, cercà un local de més capacitat i el trobà en la casa nº25 del carrer del Convent, casa que es deia, i es diu encara avui “Ca’n Jaqueta”. En aquesta situació és on trobam avui en dia la nostra escola.

Fotografies

Respondre a aquest article